Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları Serisi Hikayesi Anlamı Nedir?
Blog

Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları Serisi Hikayesi Anlamı Nedir?

            Van Gogh Zeytin Ağaçları Serisi

            Vincent Van Gogh, on dokuzuncu yüzyıl Avrupa sanat tarihine damgasını vurmuş en önemli isimlerden, ressamlardan biridir. Öyle ki Van Gogh’un resmettiği pek çok eser ve tablo serisi günümüzde birçok şeye ilham ve tasarım kaynağı olmuştur. Bahsi geçen bu serilerden birisi de dünya genelinde ‘Van Gogh Olive Trees’ olarak da bilinen Vincent Van Gogh Zeytin ağaçları serisidir.

            Bu yazıda sırasıyla Vincent Van Gogh hakkında genel bir bilgi sahibi olacaksınız. Devamında ise Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları olarak bilinen en meşhur Van Gogh serilerinden birisini keşfedeceksiniz. En sonunda da bu eşsiz serinin eşsiz ve mistik parçalarını, kendi hayatınızın ayrılmaz bir parçası yapabileceğiniz ARTUCKY Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları koleksiyonu ile tanışacaksınız. Hiç vakit kaybetmeden başlayalım…

            Vincent Van Gogh Kimdir?

            Vincent Willem Van Gogh ya da en bilindik haliyle Van Gogh, 30 Mart 1853 tarihinde dünyaya gelmiş bir ressamdır. Böylesi bir sanat adamını tanımlarken sadece ‘ressam’ kelimesini kullanmak tek başına asla yeterli değildir. Zira bu üstün sanat insanı, Avrupa sanat tarihine damgasını vurmuş bir ressamdır. Ayrıca zaman içerisinde hem batı hem de dünya sanat tarihinin en tanınmış en meşhur ve en başarılı kabul edilen simalarından birisi olmayı başarmıştır. Peki Vincent Willem V. Gogh bunu nasıl başardı?

            Aslında bahsi geçen bu efsanevi ressamın başarısının sırrı çok açık: ressamın çeşitli zorluklarla geçirdiği duygu dolu hayatını dışa vurma yeteneği… Bir başka deyişle ressamımız her ne kadar orta sınıf bir ailenin sessiz çocuğu olarak büyüse de ilerleyen yıllarda hayatına bozulan bir sağlık ve sıkı sıkıya sarıldığı resim yapma tutkusu eklenecekti. Bu tutku onun hayatı boyunca süregelen fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklarının dışa vurulmasına aracılık edecekti. Bu dışa vurumun en güzel örneklerinden birisi de ‘olive trees painting series’ olarak batı dünyasında efsaneleşmiş olan ‘zeytin ağaçları’ resim serisidir.

            Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları

            Bir önceki bölümde Van Gogh’un çeşitli rahatsızlıklarından bahsetmiştik. Bu rahatsızlıklar nedeniyle ressam, kendi isteğiyle Saint-Remy vilayetinde bir sanatoryuma yatırıldı. Sanatoryum denildiği zaman hemen herkesin zihninde kasvetli duvarlar, karanlık koridorlar ve keder gibi şeyler belirse de Van Gogh için durum başkaydı. Zira ressam, sanatoryum gibi distopik bir ortamda yaşarken resmedecek pek çok güzellik bulmayı başardı. Bunlardan birisi de sanatoryumun yakınındaki zeytin ağacı tarlalarıydı…

            Ünlü ressam, sanatoryumdan dışarıya çıkma izni olduğu her vakit yakın civarlardaki tarlalara giderdi. Bu tarlalar; selvilerle, buğdaylarla ve zeytin ağaçlarıyla doluydu. Peki bu tarlalarda Van Gogh’u bu denli etkileyen şey neydi?

            Bu soruya cevap almadan önce ARTUCKY Vincent Van Gogh koleksiyonuna göz atmak ve eşsiz ürünlerimizi görmek isterseniz hemen buraya tıklayabilirsiniz.

             Zeytin Ağaçları Serisinin Önemi

              Van Gogh Zeytin Ağaçları resim serisinin, günümüzde sanat camiası için önemi olduğu kadar, resmedildiği dönemde sanatkarı için de önemi vardı. Zira Willem Van Gogh, doğanın sihirli ve mistik bir unsur olduğuna inanıyordu. Ona göre doğadaki her şey büyülüydü. Doğadaki her unsur, insana ait bir şeyin temsiliydi. Bu anlayışa sahip Van Gogh’a göre sanatoryumun yakınındaki zeytin ağaçları; insan hayatını, ilahi ve mistik yaşam döngüsünü temsil eden ögelerden birisiydi.

zeytin ağaçları, olive trees, van gogh          

Willem’e göre o zeytin ağaçları kutsaldı. Bu inanış sanatkarı bir süreliğine dahi olsa duygusal olumsuzluklardan kurtardı. Bir başka deyişle, Zeytin ağaçları Van Gogh için hayata bağlanmanın anahtarı oldu. Zeytin ağaçları Vincent Van Gogh ilişkisinin özel oluşu yazılan çeşitli mektuplarda da apaçık ifade ediliyor: ‘Zeytinlikler içerisinde eski, gizli ama çok güzel şeyler barındırıyor. Bu olgular resmetmeye cesaret edilemeyecek kadar güzel…’

            Vincent Van Gogh Zeytin Ağaçları Aksesuar Adresi: ARTUCKY

            Zeytin ağaçları Van Gogh ilişkisinden hareketle, bu eşsiz eserlerin ne anlama geldiği çok net bir şekilde anlaşılıyor. Siz de ressam ile aynı duygu yoğunluğunu yaşamak istiyor musunuz? Siz de bu eşsiz eserlerin görsel tasviri ile pastoral zarafeti hayatınızın bir parçası yapmak niyetinde misiniz? Van Gogh Zeytin ağaçları serisinin içerisinde taşıdığı güzel, mistik ve hoş şeyleri sevdiklerinize hediye etmek ister misiniz?

            Yukarıdaki sorulardan herhangi birisine ‘evet’ cevabını veriyorsanız hemen buradan ARTUCKY Vincent Van Gogh koleksiyonuna göz atabilirsiniz. Sonrasında gerek kendinize gerek sevdiklerinize zeytin ağaçlarının ilahi ve eşsiz zarafetini hediye edebilirsiniz.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.